Téma langoše
Langoše jednohubky
Suroviny:
1 bílý jogurt
polohrubá mouka
sůl, jedlá soda
Postup:
Do mísy vyklopíme bílý jogurt, prázdný kelímek dvakrát naplníme polohrubou moukou a
přidáme do mísy, doplníme lžičkou jedlé sody a přiměřeně solí. Vypracujeme těsto, které
se nelepí na mísu, vyklopíme na vál a vyválíme slabou placku. Formičkou, nebo likérovou
skleničkou vykrajujeme malá kolečka a smažíme na pánvi ve větší vrstvě oleje. Potíráme
česnekem rozmíchaným v kečupu a zdobíme nastrouhaným sýrem. Výborné teplé i studené k
vínu.
langoše potíráme kečupem s česnekem a sýrem
Slaninovosýrové houstičky
Suroviny:
Těsto: 1/2kg hladké mouky, 2 vajíčka, 1,5dcl oleje, lžička soli, cca 2,5dcl mléka, kostka
droždí a lžička cukru.
Plátky anglické slaniny (použil jsem valašský uzený bůček), plátky uzeného sýru a další
vajíčko na potírání.
Postup:
Zpracujeme hladké těsto a necháme vykynout.
Slaninu nakrájíme na dlouhé úzké proužky. Tu, kterou nevyužijeme, nakrájíme nadrobno.
Z vykynutého těsta vyválíme úzké válečky, poklademe proužky slaniny a spleteme do
houstičky. Hotové klademe na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a
posypeme jemně nakrájenými zbytky slaniny.
Necháme 15 minut nakynou a vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
Zhruba po 20 minutách poklademe houstičky plátky sýru a krátce zapečeme.
Česnekové langoše bez kynutí
Doba přípravy:
30 minut
Počet porcí:
8 porcí
Ingredience
Ingredience
3 stroužky česnek
42g droždí
500g hladká mouka
350ml mléko
1 lžička sůl
Postup přípravy
Do větší mísy nasypeme hladkou mouku. Část odměřeného mléka odlijeme do hrnečku a dáme ohřát
do mikrovlné trouby, zbytek do mísy. Do ohřatého mléka rozdrobíme kostku droždí a také přidáme do
mísy. Dále přidáme lžičku soli a vše dobře promícháme (můžeme ředit mlékem). Odebereme si malou
lžičkou kousek z těsta a uválíme na placku, která by měla jít vytahat do stran. Na pánvi si rozpálíme olej
(langoš by měl v oleji plavat) a smažíme dozlata. Mezitím si v misce rozmícháme kečup s prolisovaným
česnekem. Tím pak usmažený langoš potřeme, můžeme posypat strouhaným sýrem.
Příloha/y
Tvrdý sýr na strouhání
Poznámka
Jestliže nespotřebujete všechno připravené těsto, můžete dát do lednice a znova použít další den. Trochu
nakyne, ale to vůbec nevadí. Pokud máte rádi sladké, můžete si langoš namazat i marmeládou.